УСПЕШНО ОРГАНИЗОВАНО ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У ДАЉИНСКОМ ЈАХАЊУ
10.08.2014


Проглашењем победника завршено је Отворено првенство Србије у даљинском јахању “Света Петка 2014”. Милош Живковић, члан коњичког клуба ”Нонус”, свеукупни је победник и државни првак Србије за 2014.. У трци на 20 километара прво место освојила је Татјана Милојковић, док је победник трке на 60 километара Аријана Илић из београдског КК “ Импулс ПЛУС“  .

Под покровитељством Градске општине Палилула-Ниш, председника Бобана Џунића, Коњички клуб “НОНИУС“ у Г.Међурову и Савез за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине, организовао је од 07-10. августа 2014. отворено првенство Србије у свестраном испиту спремности - 3.D.EVENTING као и Отворено првенство Србије у даљинском јахању за 2014.годину. У оквиру ових активности, у недељу, 10 августа одржано је и Шесто клубско такмичење у коњичком спорту „Света Петка 2014“. Такмичење је одржано на теренима фудбалског клуба „Моравац“ у Горњем Међурову по правилима коњичког савеза Србије.

По традицији, такмичаре и организаторе поздравио је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Он је у присуству Предрага Илића, генералног секретара Коњичког савеза Србије, најуспешнијим такмичарима уручио пехаре у медаље, дар општине Палилула. „Велики број младих је данас у коњичком спорту, изјавио је председник Џунић. Интересовање за ову активност, захваљујући великом залагању породице Илиески и КК“Нониус“, све више расте. Град Ниш и наша општина Палилула, помажу да се остваре традиционалне клубске активности али то није довољно да би се ова привредна грана унапредила. За развој коњарства, посебно сеоског туризма, потребно је разумевање и конкретна подршка заједнице. Учеснике такмичења поздравио је и Зоран Павловић, председник Спортског савеза Града Ниша који је најуспешнијим такмичарима завршних активности уручио медаље.

Поред прескакања препона, дресурног јахања за почетнике по пограму В1, даљинског јахања 20км за децу, 40км и 60км за одрасле,вожње запрега и парадресурног јахања, Савез је у Нишу најавио активирање још једне ФЕИ дисциплине коњичког спорта а која спада у олимпијске коњичке дициплине. Ово је прва година организације такмичења у "eventingu".

Победници првог дана такмичења на отвореном првенству Србије у дресури, су : Јована Савић из ,,К.К „Алекса Дундић“-Београд; Милош Живковић, К.К „НОНИУС“ Г.Међурово-НИШ; Предраг Илић, .К.К.„ИМПУЛС ПЛУС“-Београд. Другог дана отвореног првенства Србије ,,3D EVENTING“ 2014 „Света Петка,, Г.Међурово-НИШ, прво место је освојио Милош Живковић, К.К „НОНИУС“ Г.Међурово-НИШ; Друго место је припало Предрагу Илићу, .К.К.„ИМПУЛС ПЛУС“-Београд а треће место Маши Захаријевски, КК „НОНИУС“, Г.Међурово. Победници трећег дана отвореног првенства Србије ,,3D EVENTING“ 2014 „Света Петка,, Г.Међурово-НИШ су Предраг Илић, .К.К.„ИМПУЛС ПЛУС“-Београд, Милош Живковић, К.К „НОНИУС“ Г.Међурово-НИШ; а треће место Маши Захаријевски, КК „НОНИУС“, Г.Међурово.

По речима Јасне Илиески, из коњичког клуба „Нониус“, и овогодишња спортска манифестација је успешно организована. Клуб је уз подршку општине Палилула, Града Ниша-Спортског савеза био добар домаћин. Обезбеђени су идеални услови и остварени добри резултати наших такмичара. (ЕКОполис,Д.В)